All Healthcare + Education CU Boulder Student Rec Center

CU Boulder Student Rec Center

After being open for several years following a significant renovation, the CU Boulder Student Rec Center realized that due to the unique architecture of the building, they faced a significant wayfinding problem.

Location

Boulder, CO

Completed

2018

Client

University of Colorado, Boulder

Fabricator

Ad Light Group

The University of Colorado, Boulder is Colorado’s flagship university and is nationally renowned for its undergraduate and graduate degree programs, as well as its beautiful campus in the heart of Boulder, Colorado. Colorado is known for its healthy and active lifestyle and the university is no exception. Having recently renovated and expanded the existing student recreation center, CU is able to offer state of the art fitness facilities to its students and the local and campus communities. After being open for several years the Rec Center realized that due to the unique architecture of the building, they faced a significant wayfinding problem.

ArtHouse Design was asked to design and program an intuitive, functional and aesthetically pleasing system of signage, wayfinding and placemaking elements to help both recurring and new visitors navigate the enormous facility. ArtHouse solved the wayfinding problems of the Rec Center with an elegant system of signage and wayfinding that relies on visual surprises such as cut out arrows & numerals, painted returns on dimensional letters and materials changes to catch visitors’ eyes and provide cues about where to find information. ArtHouse also designed several placemaking and supergraphic elements to draw attention to key destinations.

By using reclaimed barn wood to cover the wall behind the guest services desk, ArtHouse was able to achieve a warm and inviting entry to the building that provides visitors with a welcoming and inclusive feel. ArtHouse also recently completed a second phase of work on the CU Student Rec Center, expanding theming and supergraphics throughout the facility in order to provide intrigue, positive messaging and excitement in key areas and facilities.